niedziela, 13 stycznia 2013

Kulinaria- omlet z serkiem wiejskim i cynamonem

Ponieważ to forum ma być zapisem, tego co lubimy, postanowiliśmy rozszerzyć je o kulinaria.

W Rumunii Piotr odkrył omlety. Zazwyczaj są one robione z żółtym serem, szynką lub salami. Wersje bogate, zawierają wszystkie ww. składniki.
Po powrocie do Polski zaczęliśmy próbować różnych wersji omletów. Piotr polubił np. omlety na słono z cieniutkimi kawałkami boczku.
Dziś przyszła kolej na omlety na słodko.
Przepis zapożyczyliśmy od niejakiej Agrafki z portalu  AntyForum (link

Omlet z białym serem (wersja na 3 omlety z małej patelni)

składniki:
- 4 jajka
-
1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki mąki
- kilka łyżek twarogu (zmodyfikowaliśmy przepis i zamiast twarogu dodaliśmy 150g serku wiejskiego z Koła)
- ewentualnie odrobina mleka (my nie daliśmy w ogóle mleka)
- cynamon (do smaku :) )
- masło (łyżka na każdy omlet- daliśmy zwykłe, a lepiej byłoby klarowane)


Wszystkie składniki, oprócz sera ubiliśmy. Serek wiejski (razem ze śmietanką w której pływał) mocno ugnietliśmy widelcem, żeby masa była mniej grudkowata. Następnie wymieszaliśmy ubitą masę i ser. Nakładaliśmy placki ok. pół cm na posmarowaną masłem patelnię i piekliśmy z obu stron, aż omlet uzyskał złoty kolor. Podawać z ulubionym jogurtem naturalnym ( nam sprawdził się ze względu na konsystencję Zott naturalny) i konfiturą. Próbowaliśmy z konfiturą wiśniową i jagodową- pierwsza w związku z tym, że jest lekko kwaskowata, pasuje bardziej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz